Yaşam:
banner175
Batı Tiyatrosu 1600 yıl sonra Büyükşehir ile ayağa kalkacak
Antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi, Laodikya Antik Kenti'nde bulunan Batı Tiyatrosu’nu da dünya kültür mirasına kazandıracak. Bu kapsamda Laodikya Antik Kenti'ndeki Batı Tiyatrosu’nun kazı ve restorasyon çalışmalarına ilişkin Laodikya Kazı Heyeti Başkanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı. İmza törenine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut, Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ve davetliler katıldı. Prof. Dr. Şimşek, Laodikya Antik Kenti’nin ortaya çıkarılıp ayağa kaldırılmasında büyük rol oynayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a teşekkür etti.
 


Başkan Zolan: "Az zamanda çok mesafe aldık"
 
Şimşek, "Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız çalışmalar sonucunda Laodikya 2013 yılında UNESCO’nun ‘Geçici Dünya Kültür Mirası’ listesine alındı. Antik kent 2015 yılında, ‘En iyi turist ağırlayan kent” kategorisinde ödül kazandı. 2016 yılında da Laodikya Kilisesi’nde yaptığımız çalışmalarla çok prestijli olan ‘Europa Nostra Ödülü’nü Büyükşehir Belediyemizle birlikte aldık. Burada yerel idarelerle birlikte çalışmanın nasıl başarılar getirdiğinin en güzel örneklerinden biri Laodikya’dır” diye konuştu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, Denizli’de 19 antik kentin bulunduğunu belirterek, "Denizli, dünyada bu özelliği ile en güçlü şehir. Bugün, Laodikya’nın geldiği noktaya bakıldığında, az zamanda çok mesafe aldık. Birçok güzellikler ortaya çıktı. Denizlimizin simgesi olan horozun burada bulunmuş olması, bu kazıyı desteklemek için belki birebir yeterli" diye konuştu.
 
2200 yıllık antik tiyatro
 
Batı Tiyatrosu'nun 2200 yıl önce yapıldığını anlatan Başkan Osman Zolan, şöyle konuştu: "2200 yıl önce yapılan Batı Tiyatrosu 5. yüzyıldan sonra kullanılmaz hale gelmiş. Biz 1600 yıl sonra burayı tekrar kullanılır hale getireceğiz. Laodikya Antik Kenti'nin şehre yakın olması sebebiyle ulaşımı da çok rahat. Ayrıca batı tiyatrosuna oturduğunuz zaman Pamukkale'yi göreceğiz. Burada iki güzelliğin mutluluğunu bir anda yaşayacağız." Laodikya Antik Kenti’nin vatandaşlarla buluşturulması gerektiğini söyleyen Başkan Zolan, “Laodikya'yı turizme açtık ve her geçen gün turist sayıları artarak devam ediyor. Denizlimiz antik kentleri geçmişte nasıl kullanıldıysa, geçmişte nasıl işlev gördüyse, bugün de o işlevi görsün istiyoruz. Bugün yaşayan insanlarımıza da, hizmet versin. Ziyaret, inceleme, bilgi almak önemli. Ancak bu özelliklerin yanında birçok faaliyetlerin yapılabilmesinin önünü açmak noktasında da böyle bir çalışma düşündük" dedi.
 


"Denizli'ye en yakın tiyatro"
 
Batı Tiyatrosu'nun Denizli'ye en yakın tiyatro olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, "Kapasitesi 15 bin kişi. Bu çalışma yaklaşık 6 milyon liralık bir proje olacak. 2 yıla yakın bir sürede inşallah tiyatromuzu ayağa kaldıracağız. 2 yıl sonra 15 bin kişilik tiyatromuzu vatandaşlarımızın çok rahat gelebileceği güçlü etkinliklerin yapıldığı, günümüze de faydası olan bir yapı haline getirmeyi arzu ettik. Son olarak 1600 yıl önce yapılan etkinlikleri tekrar yapılır hale getireceğiz. Emek veren Celal Şimşek Hocama ve Büyükşehir Belediyemizin çok değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa zamanda başlayıp, GEKA’nın da desteğini alarak, güçlü bir işbirliği ile Batı Tiyatromuzu ve Laodikya’yı ayağa kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.
 
"Turizm kenti Denizli"
 
Denizli'nin turizm kenti olduğunu ifade eden Başkan Zolan, "Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, Denizli Kayak Merkezi, Pamukkale ve şehrimizin tanıtımıyla, fuarlar ve bir çok projeyle Denizli turizminin daha ileriye gitmesinde gayret ediyoruz. Bu yapıyı ayağa kaldırdığımızda, Laodikya ayağa kalkmaya, büyümeye ve güzellikleri ortaya çıkmaya devam edecek. İnsanlarımızla burada çok geniş kapsamlı etkinlikler yapabilme anlamında bir imkana kavuşacağız. İnşallah açılışını da hep beraber yaparız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun" dedi.


 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİLİLER YENİ YILA PUBLİN’DE GİRDİ
Yeni yıldan önce görkemli bir kokteylle açılışını yapan Publin Restoran, muhteşem bir yılbaşı eğlencesine...

Haberi Oku