Yaşam:
banner175
Bu eserler yıkılmasa, Denizli belki de çok daha güzel olacaktı
(Hazırlayan: Hüseyin ÖZGENÇ)
Binaların bir kısmı kentin büyümesine ve daha yüksek binaların yapılmasına direnemedi, bazıları da yaşanan depremlerde büyük hasarlar gördüğü için tamir edilemedi.
 
Fotoğraflar, Facebook’taki Eski Denizli Grubu’ndan derlenmiştir.
 
1- RÜŞTİYE MEKTEBİ
  
Eski Denizli’de yer alan bilgilere göre 1874 yılında yapılan bu okul şu anda Çatalçeşme parkının olduğu yerdeydi. 3 sınıflı bina 1894’te Liva İdadisi ismini aldı, 1899 depreminde de büyük hasar gördü ve okul değişik isimlerle başka binalarda hizmet verdi.
 
2- MİMAR ALİ USTA EVİ
 
Şu anda valilik binasının karşısındaki Konak (Ali Usta) İşhanı’nın olduğu muazzam köşe taşı bina... Binanın önündeki de sahibi meşhur mimar Ali Kömürcü (Ali Usta). – Fotoğraf: Torun Ali Kömürcü’nün arşivinden
 
3- BELEDİYE BİNASI
 
Cumhuriyetin ilk yıllarında Halk Evi binası olarak kullanılıyordu. Şu anki valilik binasının karşısında Atatürk Parkı’nın caddeye bakan bölümündeydi. Uzun yıllar belediye binası olarak hizmet verdi.
 
4- HÜKÜMET KONAĞI
 
Denizli’nin belki de en karakteristik binalarından biriydi. Denizli’de ne kadar kıymetli binası varsa hepsini yıkan çok ünlü Denizlili mimar, bu binanın yıkılmasına da ses çıkarmadı. Hatta yerine yapılan ve şu an halen kullanılan Merkez Bankası’nın projesini bizzat o çizdi.
 
5- İKTİSAT BANKASI
 
Bayramyeri’nde Ticaret Odası’nın karşısında tarihi hamamın hemen üzerinde köşede duruyordu. Denizli’de kurulan ve sonra ülkeye yayılan İktisat Bankası’nın genel merkezi burasıydı. Yine aynı mimarın kurbanı oldu, yerine ucube bina dikildi.
 
6- MESERRET KIRAATHANESİ VE OTELİ
 
Yeni Cami ve civarını gösteren 1961 tarihli bu fotoğrafın sağ alt köşesindeki binaya dikkat. ‘Meserret’ ismi şu an bir sokakta yaşıyor ama yeni neslin bilmediği asıl Meserret kıraathane ve otel binasının yerinde şimdi yıkılmaksı için uğraşılan bir işhanı var...
 
7- SAĞLIK YURDU
 
Osmanlı döneminde doğup, Cumhuriyet döneminin ilk doktorlarından olan Hamdi Berkman’ın muayenehanesi ve Sağlık Yurdu binası... 1940’lı yıllara ait bu fotoğrafın Doktorlar Caddesi civarında çekildiği söyleniyor.
 
8- FATMA HOCA CAMİSİ
 
Eski Denizli sayfasında; fotoğrafın üzerinde de yazdığı gibi, yerine şu anki Delikliçınar Yeni Camii yapılacağı için 3 Eylül 1953 günü yıkım işlemlerine başlandığı bilgisi var.
 
9- ULU CAMİ
 
Bir Selçuklu yapısı olan Ulu Cami, yenisi yapıldıktan sonra bakımsızlaştırıldı ve 2002 yılında bir gece vakti ansızın yıkıldı. O dönemki idareciler, caminin tarihi bir değeri olmadığını iddia etse de, binanın Selçuklu yapısı olduğunu kanıtlayan raporlar vardı.
 
10- BONUS: TAŞ BİNALAR, YIKILMADI AMA ELİ KULAĞINDA
 
Uzun yıllar Endüstri Meslek Lisesi’nin atölyeleri olarak hizmet veren yeni valilik binasının altındaki taş binaların 1951 yılında çekilen fotoğrafı. Ulu Cami yönünden Delikliçınar yönüne çekilen bu fotoğraftaki binaların hepsi şimdilik (!) ayakta...
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
turgut tok 7 yıl önce

bu yazı ve duyarlılık için hüseyin özgenç'i kutluyor ve bir denizli'li olarak teşekkür ediyorum.

Misafir Avatar
ismini vermek istemeyen izleyici 7 yıl önce

ah cengiz bektaş ah!!!

Misafir Avatar
hüdayi zeybek 7 yıl önce

kaç tanesi tarihi bina statüsünde acaba .anca 3veya 4 tanesi .ben endüstri meslek lisesinde okudum.neresi tarihi binaidi.siz gidin almanya da veya fransa daki tarihi binaları görün

Misafir Avatar
cem 2 yıl önce

denizli şehir oteli nerede duruyor mu yıkıldı mı?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİLİLER YENİ YILA PUBLİN’DE GİRDİ
Yeni yıldan önce görkemli bir kokteylle açılışını yapan Publin Restoran, muhteşem bir yılbaşı eğlencesine...

Haberi Oku