Yaşam:
banner175
Denizli ile ilgili belki de daha önce duymadığınız 10 şey
1- DÜNYANIN EN YAŞLISI DENİZLİLİ
 
 
Kaklık’ta Dünyanın en eski insan fosili bulundu. Kaklık’taki bir mermer ocağındaki keşif sonrası fosil ABD’ye gönderildi ve 1 milyon 200 bin yıllık olduğu tespit edildi. ‘Denizli Adamı’ diye literatüre geçen fosilin zenci ve zatürreden öldüğü belirtildi.
 
2- BİZİM HOROZ BAYILANA KADAR ÖTER

 
Denizli Horozu’nun renkleri ve ihtişamı kadar ünlü olmasının sebebi ötüşüdür. Denzili Horozu ötmeye başladığında baygınlık geçirebilir. Bu onun iyi bir Denizli horozu olduğunu gösterir.
 
Videosu da şurada:


 
3- MESİR MACUNU ASLINDA DENİZLİLİ
 

Merkez Efendi, şimdilerde bir ilçenin ismiyle birlikte anılıyor. Ancak o, dönemin en ünlü doktoru... Şifa olması için yaptığı ve Manisa’da her yıl yapılan şenliklere sahne olan Mesir Macununun mucidi de Merkez Efendi’dir.
 
4- BURADA HERKES AYAKKABICI

 
Meşhur Kayser ayakkabısı... Yani şimdiki adıyla Yeşilyuva... Denizlinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yeşilyuva’da nüfusun yüzde 95’i ayakkabı ile geçimini sağlıyor.
 
5- KRALİYET AİLESİ’NİN FAYTONU DENİZLİ’DE YAPILDI

 
Almanya’da öğrendiği faytonculuğu Türkiye’de daha ileriye taşıyan Sarayköyle Metin Demir el yapımı faytonlarını tüm dünyaya satıyor. Faytoncu Metin Demir’in ürettiği bir fayton, halen İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından kullanılıyor.
 
6- LEBLEBİNİN BAŞKENTİ ÇORUM DEĞİL ASLINDA

 
Türkiye’de Çorum deyince akla gelen leblebinin asıl üretim merkezi Serinhisar... Çünkü Türkiye’deki her 10 kilogram leblebinin 7 kilogramı Serinhisar’da üretiliyor. Çorum’un leblebisi de aslında Serinhisar’dan gidiyor.
 
7- BU AĞAÇLAR 1300 YAŞINDA

 
Evet inanması güç ama Beyağaç anıt ormandaki bu ağaçlar 1300 yıldır yaşıyor.
 
8- DEDEMİN DEDESİNİN DEDESİNİN DEDESİ DE...

 
Babadağ’daki dokumacılık geleneği 700 ila 1000 yıldır devam ediyor.
 
9- DENİZLİ 2500 YIL ÖNCE EN BÜYÜK MERKEZDİ

 
Hierapolis (Pamukkale), Laodikya (Eskihisar), Colossae (Honaz) ve Tripolis (Buldan) ve Aydın’daki Afrodisyas şehri de içine katıldığında Denizli; Roma İmparatorluğu’nun en parlak olduğu 2 bin 500 yıl önce en büyük merkezdi.
 
10- CAMCILIK 5 BİN YILDIR VAR

 
Şişecam’ın yatırımı Denizli Cam ile el işçiliği camcılık halen sürüyor. Ama Denizli’deki camcılık geleneğinin ilk izleri 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Şu an Çınar'daki Denizli’nin yeni horoz heykelinin  camdan yapılmasının bir sebebi de bu...
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
HALİL İBRAHİM ÇORMAN 7 yıl önce

sevgi̇li̇ deni̇zli̇ güncel yazari arkadaşim verdi̇ği̇n bi̇lgi̇ler cok duğru ve coçuklarin duymasi bi̇lmesi̇ gereken bi̇lgi̇ler fakat leblebi̇ni̇n başkenti̇ tavas kizilca kasabasidir yeni̇ adiyla kizilca mahallesi̇ seri̇nhi̇sarda çorumdan oradan öğrenmi̇şlerdi̇r bi̇lgi̇leri̇n düzelti̇lmesi̇ di̇leği̇mle saygilarimi sunarim

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİLİLER YENİ YILA PUBLİN’DE GİRDİ
Yeni yıldan önce görkemli bir kokteylle açılışını yapan Publin Restoran, muhteşem bir yılbaşı eğlencesine...

Haberi Oku