Yaşam:
banner175
Türkiye'nin ilk uçağını yapan Denizlili Mehmet Sulu'nun hikayesi
TANIYANLAR ANLATTI
 

Hikayeyi Emekli Hava Mühendis Albay Hüseyin Şimşek yaptı ve fotoğraflarıyla birlikte 2006 yılında Cafer Sadık Abalıoğlu Vakfı’nın kültür hizmeti olan Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi’nde yayınlandı. Araştırmada Mehmet Sulu’yu tanıyanların ve o dönemin görgü tanıklarının ifadelerine yer verildi.
 
KARŞINIZDA MEHMET SULU
 

1906'da Denizli'de doğan, dört çocuk sahibi olan Mehmet Sulu, taş kırma ve odunculuk işi yaptı. Mehmet Sulu, 1996'da Değirmenönü’ndeki evinde vefat etti.
 
 
HER ŞEY UÇAĞI GÖRMESİYLE BAŞLADI
 

Dönemin yöneticileri, havacılık bilinç ve sevgisinin aşılanmasını amaçlayan bir etkinlik kapsamında pervaneli bir uçağın Denizli'ye gelmesini sağlamış, O günün Türkiye'sinde iletişim olanaklarının çok sınırlı olduğu değerlendirildiğinde, yerçekimine meydan okuyarak havada kuş gibi uçan bu cisim gösteriyi izleyen Denizli halkının olduğu gibi Sulu'nun da dikkatini çekmiş.
 
Uçak üzerinde herkesten farklı bir göle yaptığı inceleme sonrasında Sulu, Türkiye'de de bir uçağın yapılabileceğini kanıtlamaya karar vermiş!
 
 
ANNESİNİN BİLEZİKLERİYLE 4 OTOMOBİLDEN BİRİNİ ALDI
 
 
Sulu, otomobil motoru (o tarihte Denizli’de sadece 4 otomobil varmış ve Mehmet Sulu, annesinin bileziklerini satarak bunlardan birini satın almış) ve tekerleklerinin yanı sıra uçak yapımında gürgen ağacı, saç ve bez kullanmış ve üç ay sonunda tüm çalışmaları tamamlamış. Sulu, bir evin bahçesinde gövde ve kanatlar olmak üzere iki parçalı olarak ürettiği uçağı, atlı araba ile taşıyarak uçurulacağı yerde montajını tamamlamış. Test aşamasında kırılan ahşap pervane, tadilat sonrası yeniden yapılmış.
 
MÜFETTİŞLER ÇALIŞMAYI DURDURUN DEDİ AMA O UÇURDU
 
Henüz çalışmalar yeni başladığında Eskişehir'den gelen bir müfettiş izinsiz yapılan bu çalışmayı durdurmaya çabalamış. Buna rağmen Sulu, uçağın üretimini tamamlamış e Askerlik Şube Başkanlığı'nda görevli yüzbaşı ve binbaşıların izniyle uçuşun yapılmasına karar verilmiş. Düz bir alan olması nedeniyle uçuşun yapılmasına uygun olan ve şu anda üzerinde Atatürk Stadyumu'nun bulunduğu bölgede uçak havalandırılmış ve yerden 1 metre kadar yükselmiş.
 
SONRA NE NE Mİ OLMUŞ?
 

Bu olay dönemin ulusal gazetelerinde haber olunca Mehmet Sulu, Eskişehir’deki fabrikaya götürülmüş, sınavlardan geçirilmiş ve fabrikada işe alınmış. Ama Mehmet Sulu, bir süre sonra istifa edip gelmiş ve sık sık bi istifadan duyduğu pişmanlığı çevresine anlatmış.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Suleyman 6 yıl önce

gurur duyuyorum, işte bizim böyle insanlara ve topluma ihtiyacımız var

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİLİLER YENİ YILA PUBLİN’DE GİRDİ
Yeni yıldan önce görkemli bir kokteylle açılışını yapan Publin Restoran, muhteşem bir yılbaşı eğlencesine...

Haberi Oku