Yaşam:
banner175
Yunan cephaneliğini Denizlili kahraman havaya uçurdu
Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı mücadelesini İzmir işgali üzerinden anlatan çok izlenen dizilerden Vatanım Sensin’in dün akşamki bölümünde Yunanlara ait cephanelik havaya uçuruldu.
 
İSTİHBARAT SUBAYIYDI


O sahnenin gerçeğini ise Denizlili bir kahraman gerçekleştirmişti. Denizli’de şu anda ismi bir anaokuluna verilen Fahri Akçakoca, dönemin önemli istihbarat subaylarından biriydi.
 
ANILARI KİTAPTA TOPLANDI


Mustafa Kemal Atatürk’ün de övgüyle bahsettiği Akçakoca’nın anıları, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof.Dr. Önder Göçgün’ün kaleme aldığı Fahri Akçakoca Akça ve Çalışmaları isimli kitapta toplandı.
 
KEŞİF İÇİN GÖNDERİLDİ


Kitaba göre; Akçakoca, tıpkı dizinin dün akşamki bölümünde olduğu gibi 9 vagon dolusu Yunan cephaneliğini havaya uçurmuştu. Yunanların silah durumunu ve hareketlerini rapor etmek için görevlendirilen Akçakoca vagonların silahla dolu olduğunu duyduğu bölümü şöyle anlatıyor:
 
PATLATSAM NE OLUR Kİ?


“Kendi kendime, ‘Acaba bu cephaneleri havaya uçurabilir miyim?’ diye düşünüyordum. Gerçi benden böyle bir hizmet istenmiyordu. Sadece bunların muhtevalarını öğrenmem ve bunu İzmir’deki bir adrese bildirmem talep ediliyordu. Fakat ben, ayni zamanda bunları havaya uçurmanın bir yolunu bulacak olursam, az mı şerefli bir iş görmüş olacaktım?
 
BU KURŞUNLAR BİZE SIKILACAK


Bu vagonlar dolusu obüsler, fişekler ve el bombaları bize karşı kullanılacak değil miydi? Bunlar, vatanın kutsal namusuna biraz daha sokulmak yolunda kullanılmayacak mıydı? Kim bilir hangi temiz vatan çocukları, bu vagonlar dolusu kurşun ve obüse göğüslerini siper edeceklerdi? Herhalde onları yok etmenin bir yolunu bulacak olursam, sevgili vatanıma büyük bir hizmette bulunacaktım.”
 
O ANLAR


Akçakoca; Kula’dan bulduğu bir atla Salihli’ye kadar gelip vagonları patlattığı bölümü ise şöyle aktarıyor:
“Ellerim cebimde olarak yavaş yavaş istasyona girdim. Oradan karşı tarafa geçtim ve cephane vagonlarının bulunduğunu öğrendiğim kör hatta doğru ilerledim. Ortalık tam bir sessizlik içinde idi. On dakika kadar süren bir yürüyüşten sonra karanlıkta uzaktan vagonların gölgesi belirdi.
 
9 VAGON DOLUSU SİLAH

İşte, cephane vagonları bunlar olmalıydı. Kalbim âdeta yerinden kopacakmış gibi çarpıyordu. Hemen oturduğum yere çöktüm ve dinlemeğe başladım. Hiçbir ses duymayınca, bu sefer vagonların tam ortasına doğru sürüne sürüne yaklaşmağa başladım. Şimdi artık vagonları daha iyi görüyordum. Yalnız bunların sayısı yedi değil, dokuzdu.
 
FİTİLİ YERLEŞTİRDİM VE
Yine yerde sürünerekten vagonların tam ortasındakine doğru yaklaştım. Bir dakika kadar bekledikten sonra, elimle vagonun altını yoklamağa başladım. Ve nihayet bir aralık buldum. Buradan dışarıya samanlar sarkıyordu. Hemen cebimden uzun çakmak fitillerini çıkararak soktum. İyice yerleştirdim.
 
ATEŞE VERDİM VE KAÇTIM
Sonra da fitilin diğer ucunu ateşledim. Tahmin ettiğime göre, ateş yirmi dakika ile yarım saat arasında samanlara sirayet edecekti. Artık büyük bir aksilik olmazsa, cephanelerin ateş alması pek ziyade muhtemeldi. Ondan sonra da yılan gibi sürünerekten geri çekildim. On dakika sonra ise, istasyona varmış ve ata atlayarak, Alaşehir yolunu tutmuş bulunuyordum.”
 
GÖKYÜZÜ AYDINLANDI
Akçakoca anılarında devamla, kısa süre sonra gökyüzünün aydınlandığı ve patlamanın büyük bir etki yarattığını söylüyor...
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİLİLER YENİ YILA PUBLİN’DE GİRDİ
Yeni yıldan önce görkemli bir kokteylle açılışını yapan Publin Restoran, muhteşem bir yılbaşı eğlencesine...

Haberi Oku