DTO ile Ekonomi:
banner175
DTO'dan iki ülkede önemli temas
Avrupa’ya kalabalık bir heyetle adeta çıkarma yapan Denizli Ticaret Odası heyeti, Anuga 2019 Uluslararası Gıda, Yiyecek ve İçecek Fuarı öncesi ilk olarak Avrupa Ticaret Birliği EUBA (European Business Association)’yı ziyaret edip bilgi alışverişinde bulundu. Denizli heyetini, Birlik Başkan Yardımcısı Ahmet Mardan ağırladı.

ANUGA 2019’DA, YABANCI FİRMALAR İLE DENİZLİLİ GİRİŞİMCİLERİN STANTLARINI ZİYARET ETTİLER
Aralarında DTO Başkan Yardımcıları Hasan Aracı ve Melek Sözkesen ile Komite Başkanı ve Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi’nin de yer aldığı heyet, daha sonra, dünyanın en büyük gıda fuarı olan ve bu yıl “Geleceği Tatmak” (Taste The Future) temasıyla hazırlanan Anuga 2019 Uluslararası Gıda, Yiyecek ve İçecek Fuarı’nda stant açan Denizlili firmalar ile temsilcilerini ziyaret etti.

İŞ GÖRÜŞMELERİ İÇİN ALMANYA’DAN HOLLANDA’YA GEÇTİLER
Köln’deki programını tamamlayan Denizli Ticaret Odası kafilesi, Almanya’dan Hollanda’ya geçti. Rotterdam Ticaret Odası (KvK) eşliğinde, EUBA’nın Hollanda Şubesi’ne üye iş adamları ile B2B görüşmelerinde bulundu. DTO’nun, EUBA (European Business Association)’nın Hollanda Şubesi ile birlikte hazırladığı organizasyon sayesinde, Rotterdam Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gıda Sektörü İş Birliği Toplantısı’na katıldı. Aynı sektörde Hollanda’da faaliyet gösteren firmaların yer aldığı toplantıda, Denizli heyetine, EUBA The Netherlands Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aras eşlik etti. Aras, Türkiye’nin öncü ve ihracatçı büyükşehirlerinden biri olan Denizli’den gelen iş insanlarıyla bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdi. Kendilerine bu imkânı sağlayan DTO ve Oda Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile ekibine teşekkür etti.

HOLLANDA’YI, GURBETÇİ HEMŞEHRİLERİNDEN DİNLEDİLER
Hollanda’da yaşayan Denizlililer’den biri olan Rotterdam Ticaret Odası Türkiye ve Ortadoğu Sorumlusu ve Danışmanı Serkan Çevirgen ise, DTO heyetine, Hollanda ile Türkiye’nin ticareti ve aynı bölgede bulunan ticari fırsatlar hakkında önemli bilgiler aktardı.

SÖZKESEN, İŞ BİRLİĞİ VE YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRDI
DTO Başkan Yardımcılarından Sayın Melek Sözkesen ise, Hollandalı iş insanlarına yönelik, Denizli ve iş kolları ile yatırım imkanları hakkında bir sunumda bulundu. Sözkesen, “Denizli’miz, ürettiği 2400 çeşit ürünü, 175 ülkeye ihraç ediyor. Denizi bulunmayan bir şehir olarak, deniz kıyısındaki ülkelere balık bile gönderiyoruz. Avrupa, en önemli dış pazarımız… 3 milyar Dolar’ın üzerindeki ihracatımızın %58'ini, Avrupa Birliği ülkelerine yapmaktayız. TÜİK verilerine göre, Denizli'den Hollanda'ya ihracatımız, 2018’de 109 milyon 643 bin 467 Dolar idi. 2019’un ilk 8 ayında ise, 74 milyon 755 bin 912 Dolar oldu. Geçen yıl Denizli’mizden 182 firmamız Hollanda ile iş yapmış, bu yıl da sadece 9 ayda bu sayı 167’ye ulaşmıştır. Şehrimizdeki iş insanları, yabancılarla iş birliği ve ortaklık yapma konusunda önemli bir birikim ile kültüre sahiptir. Yabancı sermayeli şirket sayımız, 170. Bu şirketlerin %53,2’si, Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığı ile kurulmuş. 6 tanesi ise Hollandalı. Bunlardan biri de neden siz olmayasınız?” dedi.
Konuşmaların ardından heyetler ikili iş görüşmelerine geçti.
Ziyaret, plaket takdimi ve günü anısına toplu halde fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

AVRUPA’NIN SÜT ÜRÜNLERİ DEVİ ÖZGAZİ’Yİ İNCELEDİLER
Heyet, son olarak, Avrupa’nın en büyük süt ürünleri firmalarından biri olan Özgazi Holding'in peynir fabrikasını, yerinde gördü ve inceledi; çalışmaları hakkında bizzat sahibi Türk İş Adamı Şefik Aktürk'ten bilgi aldı. Makine Mühendisliği okumak için geldiği Hollanda'da 1992’de eğitimini tamamladıktan sonra 100 kg. peynir üretmek için işe başladığını anlatan Aktürk, “Bugün ise, günlük 1000 Ton süt işliyor, 200 Ton peynir üretiyoruz. Fabrikamız yüksek teknoloji ile çalışıyor. Tüm üretim, otomasyon halinde robotlar üzerinde yürüyor. Tesisimizde yaklaşık 350 tır makine bulunuyor. Bunların %70'ini kendim tasarladım; fabrikanın tamamını da kendim planladım. Bu sayede, 120 Milyon Euro’luk bu devasa tesis, bu büyük süt işleme kapasitesine rağmen idari kadrosu da dahil 70 kişiyle çalışıyor. Bazı makineler tamamen kendi tasarımım olduğu için, dünyada sadece bizim işletmemizde bulunuyor. Ben, bu arada hem çalıştım hem de yüksek lisansımı tamamladım. Sizleri burada görmek, bizleri sevindirdi. Bu tür organizasyonlarınızın devamını ve ticaretinizde yeni işlere vesile olmasını diliyorum” dedi.

ARACI: “DENİZLİ İLE AVRUPA ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRALIM”
Makine konusundaki eğitimini tam anlamı ile büyük bir iş ve avantaja çevirdiğini yerinde görmenin mutluluğunu duyduklarını söyleyen Aktürk’e, ilgi ve nezaketinden dolayı teşekkür eden DTO Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, görüşmelerinde, iki ülke arasındaki iş birliği ve ticaretin daha da güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aracı, “Türkler’in de yoğun olduğu Hollanda ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri, bizim için ayrı bir öneme sahip. Bu yıl ilk 8 ayda Denizli ihracatımız, 1 milyar 934 milyon 720 bin 817 Dolar’a ulaştı. 2018’de ise yıllık ihracatımız, 3 milyar 113 milyon 843 bin 853 Dolar idi. Hollanda’ya ihracatımız, oldukça düşük. Tüm ihracatımızın içinde geçen yıl %6,02’lik bir paya sahipti. Hollanda’dan ithalatımız ise, geçen yıl 5 milyon 321 bin 72 Dolar ile tüm ithalatımızın içinde %0,26’lık bir paya sahipti. 2019’un ilk 8 ayında, ithalatımız 1 milyon 605 bin 844 Dolar oldu. Birlikte yürüteceğimiz çalışmalar, iş birliği ve projelerle, iki ülke arasındaki ticaretin daha da artırılması için elimizden geleni yapmalıyız. Başkanımız Uğur Erdoğan’ın selamlarını da getirdiğimiz bu iki günlük ziyaretimizdeki görüşmelerimiz, inanıyorum ki uğurlu gelecek ve bundan sonrakilerin de önünü açıp temaslarımızı hızlandıracak, ikili ilişkilerin ve ticaretin de artmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Başkan Erdoğan, üyelerine gidiyor ve dinliyor
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, üyelerini iş yerlerinde ziyaret ederek dinliyor; sektörlerini...

Haberi Oku