Özel Haber:
banner175
Gelişinize çok ‘Sevindik'
Sevindik Mahallesi, kuruluşu yarım asırdan biraz fazla olan, özellikle kentin uzağına yerleşimi planlanan bir mahalleydi. 1952 yılında Bulgar Devlet Başkanı Tudor Jivkov’un zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan 102 bin 208 soydaşımızdan Denizli’ye gönderilen 856’sı için özel olarak bahçe içinde prefabrik konutlar yapıldı.
 
MAHALLE SAYISI BİR ELİN PARMAĞI KADARDI
Denizlili Gazeteci-Yazar Seval Uysal’ın son kitabı ‘Şehrin İzleri’nde anlattığına göre; Denizli’deki yerleşim o yıllarda sadece Delikliçınar, Saraylar, Musa, Kaplanlar, Gündoğdu, Gürcan, Feslikan, Eskimüftü, Günbattı, Çaybaşı, Karaman, Altıntop, Gürpınar, İstiklal, Kayalık, Hatipoğlu, Yücebağ ve Değirmenönü mahallelerinde vardı. Demokrat Parti dönemindeki bu büyük göç dalgasında Denizli’nin payına düşen 856 Türk vatandaşı için kentin çok uzağındaki bir bölgede bahçe içinde 65’er metrekarelik prefabrik konutlar yapıldı.
 
ŞEHRİ KARIŞTIRACAKLAR DİYE UZAĞA KURULMUŞ
Dönemin Demokrat Partili Belediye Başkanı Turan Bahadır’ın ‘Şehri karıştıracaklar’ korkusuyla bu mahalleyi şehirden hayli uzağa yaptırdığı biliniyor. Ancak işin aslı; dönemin hükümetinin yerleşim planının bir parçası idi...
 
HEPSİ OKUMUŞ VE MESLEK SAHİBİ
Denizli’ye gelen 856 kişiden çoğunluğu 45 yaşın altındaydı ve neredeyse tamamı okur yazardı, meslek sahibiydi. İçlerinde terzi, mobilyacı, ayakkabıcı, araba tamircisi, sobacı ve tesisatçılar vardı. Hatta Denizli’nin tarihe geçen hayırseverlerinden İsmail Sever ve Çalışkan Sobaları’nın sahibi Hayri Çalışkan da Bulgaristan’dan göç eden ailelerden çıktı.
 
O DÖNEMİN TANIĞI ANLATIYOR
O dönem lise öğrencisi olan, Denizli’nin yaşayan tarihlerinden Yüksel Kaşıkçı, göçmenlerin Denizli’ye gelişini dün gibi hatırlayanlardan. Kaşıkçı, ‘Şehrin İzleri kitabı için verdiği röportajda, “Tren garında trenden indiler ve arkada tekstil boyahanelerinin olduğu yerde toplandılar. Bize o zaman garip gelmişlerdi. Hepsi tahsil yapmış zanaatkar insanlardı. Onlar Denizli’ye geldiği için biz sevinçliydik, onlar da Bulgar zulmünden kurtuldukları için sevinçliydiler. Önce İstiklal Mahallesi’ndeki Rum evlerine yerleştirildiler sonra da inşaatlar bitince ‘Sevindik Mahallesi’ne taşındılar” diye anlattı.
 
GELİŞLERİNE ÇOK ‘SEVİNDİK’
Kaşıkçı’nın da anlattığı gibi, soydaşlarımızın Denizli’ye gelişi karşılıklı bir sevinç yaratmıştı. Bu nedenle dönemin idarecileri de oluşturulan bu mahalleye Sevindik ismini verdiler. 1953’te daha Sevindik’te hiç yerleşim yokken de mahalle bu şekilde görünüyordu:
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
ELİF CANASLAN 6 yıl önce

çocukluğumun gençliğimin geçtiği sevindik mahallesi benim için çok özeldir ve kenar mahalle değildir. sevindik demek çalışkan olmak demekti, komşuluk demekti , edep demekti ve aynı zamanda iyi insan olmak demekti. çünkü bizim mahallemiz göçmenlerle can buldu güzelleşti, bu nedenle ben göçmenlerle büyüdüm ve hala göçmenleri bu nedenle çok severim. benim kalbimde kurdukları taht bu nedenle hiç değişmedi. annemin göçmen arkadaşları sayesinde çok çalışkan olmayı ama bir o kadar da avrupalı insan olmayı öğrendik, pişilerini yerken duyduğum hazzı da hiç unutmadım. hala göçmen teyzelerimin pişileri gibi pişi yiyemiyorum. bu nedenle mahallemizde bir farklılık vardı çocuk halimle bu nezih, edepli ve bir o kadar senden benden inançlı güzel insanları tanıma şansım oldu. onlarla avrupalı olmayı, hassasiyeti onlardan öğrendim.sevindik mahallesi'nde yaşamakla ; aslında iki kültürün karması oldum.

Misafir Avatar
ELİF CANASLAN 6 yıl önce

Dolayısıyle Sevindik Mahalleli olmak evet şehrin dışındaydı, evet çok fakir aileler yaşıyordu, evet şartlar zordu ama harika bir kültür karması vardı. Yıllarca da kopamadık Sevindik Mahallesi'nden ve hala ordayız. Bir tek fark mahallemizin eski yaşayanları mahallemizden ayrıldıkça biraz kabuk değiştirdi. Ama hala en yakınlarım orada yaşıyor ve hala çocukluğumu yad etme fırsatlarım oluyor. Sevindik adı gibi hala ziyaretlerimde sevinç duyduğum mahalleden en önemlisidir, tabii ki kıymetini bilenlere. Bu arada benim yaşadığım yıllarda en çalışkan çocuklar da bu mahalleden çıkardı. Sevindik Mahallesi çok çalışkan mahalledir ve herkes alın teri ile çalışmayı edep edinmiştir. Sevindik Mahalleli olmak böyledir işte. Asla oradan ayrılamazsınız.

Misafir Avatar
Necmi Özdemir 6 yıl önce

1969 - 1998 yıllarında sevindik mahallesinde oturdum. göçmen mahallesi̇ olarak oturduk. sevindik de deniyordu. teşekkürler..

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Çatelçeşme’den Çınar’a bakışın 54...
Çocukluk ve gençliği babasının Çatalçeşme’deki fotoğrafçı dükkanında geçen Babadağlı Gazeteci...

Haberi Oku