Altıdan kıymetli bitki var, alan yok

Türkiye’de belli bölgelerde yetişen safran bitkisi Denizli’de de yetiştirildi. Denizli’de birkaç yıl önce deneme üretimine başlayan Uzunpınarlı Çiftçi Bekir Donat verimli sonuç aldı ancak Pazar sıkıntısından yakındı.



Dünyanın en kıymetli bitkilerinden olan safran, Türkiye’de Safranbolu bölgesinde yetiştiriliyor. Denizli’de de birkaç yıl önce Uzunpınar’da deneme üretimine başlayan çiftçi Bekir Donat, bu yıl da iyi sonuç aldı.
 
DENİZLİ’DE SATILMIYOR


Kıraç arazilerde soğanından üreyerek yetişen, maliyeti düşük işçiliği ise çok olan safran bitkisiyle ilgili bilgi veren Donat, “Safranın Denizli’de yetişmesinde sıkıntı yok. Ancak Pazar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Denizli’de alıcısı yok, bu da üretim şevkini etkiliyor” dedi.
 
YILDA YALNIZCA 20-30 KİLO ÜRETİLİYOR
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, dünyada 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve uğruna savaşların yapıldığı safran yılda yalnızca 20 -30 kilogram üretilebiliyor.
 
TÜRKİYE'DE SAFRANBOLU, DÜNYADA İRAN
Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan safran çiçeği, ülkemizde yalnızca Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Türkiye Tarım Enstitüsünün üretimi için özel bir çalışma yürütmesine karşın dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90'nını İran gerçekleştiriliyor.
 


1 KİLO SAFRAN İÇİN 120-180 BİN ÇİÇEK KULLANILIYOR
 
Safranın pahalı olmasının nedeni zor şartlarda yetişmesi ve çiçeğinin çok küçük bir parçasından elde ediliyor olmasından kaynaklanıyor. Ortalama 120 - 180 bin çiçekten 5 kg safran, bundan da 1 kg kuru ürün alınıyor. Bir kadın işçi saatte 50-60 gram safranı çiçekten ayırabiliyor. Safranın düşük verimi ve yoğun emek istemesi onun dünyanın en pahalı baharatı yapıyor.
 
KOZMETİK, İLAÇ, GIDA GİBİ ALANLARDA KULLANILIYOR
Bu mucize bitki; boya sanayi, kozmetik sanayi, ilaç sanayi ve gıda sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor.
 
Daha Fazla Haber