Üç şehir ama aslında tek şehir gibi...

Aydın, Denizli ve Muğla, son 10 yıldır devlet yazışmalarında TR 32 bölgesi olarak anılıyor. Devlet bölgeden bir istatistik inceleyeceğinde bu üç şehrin ortalamasına bakıyor. Çünkü bu 3 şehir birbirine çok benziyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri de bunu doğruluyor.

NÜFUSLARIMIZ...
 
3 şehir, 1 milyon nüfu sınırını geçtikleri için aynı anda büyükşehir oldu. Kilometreye düşen insan sayılarına bakıldığında Aydın’ın yüzölçümü göz önüne alınarak yoğunluğu dikkat çekiyor. Aydın’da kilometrekareye 136, Denizli’de 86 ve Muğla’da 76 kişi düşüyor.
 
EVLERİMİZDEKİ NÜFUS 3...
 
Üç şehirde de hane halkı büyüklüğü olarak belirtilen ev nüfusu ortalama 3 kişi... Bu rakam Aydın’da 2,98, Muğla’da 2,9, Denizli’de ise 3,1 şeklinde. Yani bu evlerde anne baba ve bir çocuk yaşıyor...
 
GÖÇTE AYDIN VE MUĞLA FARK ATIYOR
 
Aydın her yıl nüfusunun yüzde 4’ü oranında göç alıyor, yüzde 3’ü oranında da göç veriyor. Denizli’de verilen göç 2,8, alınan göç yüzde 2,5 iken, Muğla da Yüzde 4 göç alıp, 3,1 göç veriyor. Her üç şehirden de en çok lise ve üstü eğitimlileri göç ediyor.
 
OKUMA YAZMA ORANIMIZ YÜZDE 98...
 
Bu rakam, her üç şehirde de çok küçük farklılıklarla birbirine çok yakın.
 
600 KİŞİYE BİR DOKTOR
 
Denizli’de 540 kişiye bir doktor, 468 kişiye bir hemşire düşüyor. Bu rakam Aydın’da da aynı ama Muğla’da sağlık personeli bize göre biraz düşük. Muğla’da 608 kişiye bir doktor 548 kişiye de bir hemşire düşüyor.
 
ÖLÜMLERİN YARISI ‘KALP’TEN
 
Üç şehirde de ölümlerin en büyük nedeni kalp ve damar hastalıkları... Ölümlerin yüzde 50’ye yakını bu hastalıktan olurken, sonrasında tümor ve solunum sistemi rahatsızlıkları geliyor.
 
BİZİM ERKEKLER 29’UNDA EVLENİYOR, MUĞLALILAR 32’SİNDE
 
Üç şehirdeki evlenme hızı orlama binde 7... Evlenme yaşı ise farklılık gösteriyor. Erkeklerde evlenme yaşı Denizli ve Aydın’da 29 iken, Muğlalı erkekler 32 yaşında evleniyor. Denizlili kadınlar 25 yaşında evlenirken, Muğlalı kadınlarda evlenme yaşı ortalaması 28’e yakın...
 
3 ŞEHİR DE ÇALIŞKAN, İŞSİZLİK DÜŞÜK
 
Üç şehrin iş gücüne katılım oranı yüzde 54’ü buluyor. Türkiye’deki işsizlik oranı yüzde 11’i bulurken, bizim bölgede yüzde 6,7 gibi düşük bir oran var. Bölgemizde çalışan nüfusun neredeyse yarısı hizmet sektöründe, yüzde 23’ü sanayide ve yüzde 28,5’i tarımda çalışıyor.
 
İHRACATIN TARTIŞMASIZ LİDERİ DENİZLİ
 
Turizm ve tarımda ileride olan Aydın ve Muğla’nın aksine Denizli bir sanayi şehri olduğunu ihracat rakamlarında gösteriyor. Denizli’nin geçen yılki toplam ihracatı 2,5 milyar doları buluyor. Bu rakam Aydın’da 617 milyon, Muğla’nın ihracatı 417 milyon dolarda kaldı. Dolayısıyla; hammadde girişinden ötürü ithalat rakamları da bununla orantılı olarak Denizli’de yüksek...
 
KONUT SATIŞI AYDIN’DA ÇOK HIZLI
 
Aydın’da emlak oldukça hızlı. Aydın ve Denizli’de geçen yıl 12 bin konut üretilirken, satışlarda Aydın fark attı. Aynı yıl Aydın’da 32 bin 290 konut satışı yapılırken, Denizli’de bu rakam 15 binde kaldı.
 
ARAÇ SAYISINDA DENİZLİ EN GERİDE
 
Araç sayılarında bu yılın mart ayı itibariyle Muğla 460 bin oldu. Aydın’da 416 bin araç varken, Denizli’de de 379 bin araç bulunuyor.
 
Daha Fazla Haber