PAÜ’de Herediter Anjiyoödem Farkındalık Toplantısı

PAÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Alerji İmmünoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Arık Yılmaz’ın düzenlediği, Ege ÜTF Alerji İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen ve Prof. Dr. Okan Gülbahar’ın da konuk konuşmacı olarak katıldığı Herediter Anjiyoödem Farkındalık Toplantısı, PAÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

PAÜ Çocuk Alerji İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Arık Yılmaz’ın düzenlediği ve Ege ÜTF Alerji İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen ve Prof. Dr. Okan Gülbahar’ın, konuk konuşmacı olarak katıldığı Hekimlere Yönelik Herediter Anjiyoödem Farkındalık Toplantısı PAÜ Tıp Fakültesi Öğretim üyeleri, uzmanlık ve tıp fakültesi öğrencileri tarafından ilgi ile dinlendi.

Herediter Anjiyoödem hastalığının nedeni, belirtileri, tetikleyen faktörleri, tanı ve tedavi süreçleri, tanı konulmasındaki sıkıntıların nasıl aşılacağına dair konuların konuk konuşmacılar tarafından anlatıldığı toplantıda PAÜ Çocuk Alerji İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Arık Yılmaz da hastalığın çocuklardaki boyutun ve tanı ve tedavi güçlükleri ile ilgili konuştu. 
Toplantıda ayrıca Herediter Anjiyoödem Hasta Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (HAÖDER) tarafından hastalık hakkında detaylı bilgileri içeren broşürler dağıtılarak, hekimlerin hastalık hakkındaki bilgi düzeylerini ölçmek için bir mini anket yapıldı.

Herediter anjiyoödem nedir?
Herediter anjiyoödem nadir görülen, özellikle Türkiye'de çok iyi bilinmediği için az tanı konabilen genetik bir hastalıktır. Genelde çocukluk döneminde başlar. Erişkin dönemine doğru bazen azalabilir. Bazı dönemler şiddetlenir, bazı dönemler hafifler. Kanda bir protein, C1 inhibitörü eksik olduğu için buna bağlı olarak damar dışına dokulara sıvı sızar ve dokularda, ciltte, organların duvarlarında ödem oluşur. 10 yıl önceye göre HAÖ hastalığı tedavisi konusunda daha şanslıyız. Çünkü HAÖ tedavisi için elimizde pek çok ilaç mevcut. Ancak herediter anjiyoödem ömür boyu dikkat edilmesi gereken, tedavisi ömür boyu sürecek bir hastalıktır. 
 
Daha Fazla Haber