Geç buldular, çabuk kaybettiler

Çivril’de bin yıllardır bölgeye bereket veren Işıklı Gölü bir dönem tatlısu ıstakozu olan kerevit cennetiydi. Kirlilik, bilinçsiz su kullanımı ve avlanma gibi insandan kaynaklanan sebeplerden artık kerevit neredeyse hiç yetişmiyor.

Bir dönem 6 su ürünleri  kooperatifinin bulunduğu Işıklı ve çevresindeki kerevit, bir dönem TRT tarafından da programa konu edilmiş... 1978 yılında yayınlanan videoda kerevitle ve Çivril ile ilgili bilgiler veriliyor. Beydilli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı olduğu sanılan kişi yıllık 800 ton kereviti ihraç edilmek üzere İstanbul firmalarına sattıklarını anlatıyor.
 
Amatör bir avcının bile günlük 1000 lira kazanabileceği kerevit yakalamasının mümkün olduğu belirtilirken bir kilogram kerevitin ise 24 liradan satıldığı belirtiliyor.
 
Doların 1978’de 25 lira civarında olduğu düşünülürse, bugünün değerinde bir kilogram kerevitten bir avcı 1 dolar para kazanıyordu. 800 ton satışın yapıldığı Işıklı ve çevresinde 1978’de kerevitten milyonlar kazanılıyordu.
 
1960’lı yıllarda keşfedilen ve hızla avlanan kerevit 2000’li yılların başından bu yana Işıklı bölgesinde endüstriyel olarak üretilemiyor.
 
Videoyu TRT Arşivi üzerinden de aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
 
http://www.trtarsiv.com/izle/107443/kerevit-yetistiriciligi
 
 
Daha Fazla Haber