Ters laleler açtı

Denizli’nin nadide güzelliklerinden, adına festivaller düzenlenen ters laleler açmaya başladı. Bozkurt ve Çardak’ın bazı mahallelerinde baharın müjdecisi olan ters laleler muazzam güzelliğiyle büyülüyor.

Türkiye’nin çok az bölgesinde yetişen ters lalelerin bir adresi de Denizli… Bozkurt ve Çardak’ın bazı mahallelerindeki ters laleler açmaya başladı. PAKDOS ekibi Çardak’ın Söğüt mahallesinde ters laleleri görüntüledi. Avukat Ali Koyuncu’nun paylaştığı fotoğraflarda, ters laleler güzelliğiyle büyülüyor.
 
Bozkurt’un Hayrettin Mahallesi’nde adına festival düzenlenen ters lalenin tanıtımı için çaba da gösteriliyor.
 
Hakkari ve Van gibi yüksek bölgelerde binyıllardır bilinen ters lalelerin kültürümüzde ayrı bir yeri var. Ters lale, tüm bu özelliklerinin yanı sıra manevi anlam ve sembolleriyle de halk arasında önemli bir yer tutuyor.
 
Genel olarak "hüznün çiçeği" olarak adlandırılan ters lale, şekli itibariyle boynu bükük bir hali temsil ettiği için böyle anıldığı sanılıyor. Geçmişte Hakkari Bölgesi'nde yaşayan Asurilerin, her sabah göbeğinden su yaydığı için 'Ağlayan lale' adını verdiği ters lale,  Anadolu’da gelinler evlerinden çıkarken başlarına kırmızı tülbent atıp, boynunu bükük evden ayrılmasına atıfta bulunularak "ağlayan gelin" ismiyle de adlandırılır.
 
Hz. Hüseyin ve 72 yareninin şehit edildiği Kerbela vakası da ters laleyi hüznün simgesi haline getirmiş, bu nedenle Anadolu’nun bazı yörelerinde "Kerbela" denilerek o trajedik olaya atıfta bulunulmuştur.
 
Ters lalenin ayrıca bir motif olarak eski köy ve mezarlıklarda kullanıldığı görülüyor. Hüznü sembolize ettiği için mezarlıklarda kullanılan ters lale, geride kalanların ölülerine duyduğu özlem ve üzüntüyü yansıtıyor.

Daha Fazla Haber