3. Sayfa:
banner175
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden kene uyarısı
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ısınan havayla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na yol açan kene konusunda vatandaşları uyardı.
Yapılan açıklamada kene yoluyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı’nın ölümle sonuçlanacak kadar ciddi bir hastalık olduğu belirtildi.
Tarım, hayvancılık, ormancılık, piknik vb. nedenlerle kırsal alanda bulunan insanların kenelerle temasının daha yüksek olduğu ve daha dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Kenelerin herhangi bir mücadele yöntemi ile tamamen yok edilmesi mümkün olmadığı hastalıktan korunmak için, kenelere karşı kişisel korunma en etkili yöntem olduğu belirtildi.
KENEDEN NASIL KORUNURUZ?
Genellikle yerde olan kenelerle teması azaltmak için uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerden uzak durulması gerekli.
Böcek kaçırıcı ilaçlarla önleyici tedbirler alınmalı.
Arazide açık renkli, kolları ve bacakları kapatan kıyafetler tercih edilmedi.
Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı, ayakkabı ya da çizme giyilmeli.
Araziden döndükten sonra özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense ve saç dipleri, kasık gibi kısımların kontrol edilmesi gerekli.
KENE ISIRDIĞINDA NE YAPMALIYIZ?
Yapışan kene, öldürülmeden, ezilmeden kenenin ağız kısmı koparılmadan, pens yardımıyla düz olarak yavaşça çekip alınmalıdır.
Çıplak elle keneye temas edilmemeli, eldiven giyilmelidir. Eldiven yoksa poşet yardımı ile kene toplanmalıdır.
Vücuda yapışan keneye kesinlikle, alkol, kolonya, gazyağı gibi kimyasal maddeler dökülmemeli sigara ve ateş yoluyla uzaklaştırılmamalıdır. Bu maddeler kenenin kusmasına neden olacağından hastalık bulaşma riski artar.
Isırılan yeri; bol sabunlu su yardımıyla temizleyip, antiseptiklerle silinmelidir. Sabunlu su yoksa ıslak mendil de kullanılabilir.
Kene tarafından ısırılan kişi 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ve baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal şikayetlerinden herhangi birini gördüğü takdirde hemen bir sağlık kuruluşuna gitmelidir.
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Jolly Joker Denizli Açılıyor
Eğlence sektöründe Türkiye’nin önemli markalarından biri olan ve geçtiğimiz yıl Denizli’ye ‘merhaba’...

Haberi Oku