Buldan:
banner175
Tarihi konak Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi olarak hizmet verecek
Buldan'ın kent SİT kapsamında koruma altında olan Yalçınkaya Mahallesi'ndeki, İzmir Enternasyonel Fuarı eski müdürlerinden Ahmet Dönmez'in ailesi tarafından yaptırılıp, uzun yıllar kullanıldıktan sonra Naz Ailesi'ne satılan birinci katı taş, üst katı ise taş ve ahşap olan, geleneksel kent mimari ile yapılmış 150 yıllık tarihi geçmişe sahip konak, 17 Eylül 2008 tarihinde Buldan Belediyesi tarafından satın alındı. Geleneksel kent mimarisinin bir örneği olan, sade görünümlü, giyotin ve çift kanatlı pencereli ve geniş saçaklı konağın restorasyon projesi, Mehmet Naz'dan satın alınmasından 3 yıl sonra Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. İçten ahşap tavanlı, dıştan alaturka kiremitli kırma çatı ile örtülü, odalarında ahşap dolaplar, ocak, şamdanlık, bardaklık ve tabaklık gibi bölümleri bulunan konağın geçen yıl şubat ayında başlayan restorasyonu, 10 ayda tamamlandı.  2 oda, mutfak, kiler ve tuvalet bulunan zemin katının cephe duvarları moloz taş,  2 oda, geniş bir sofa bölümü ve teras yer alan üst kat duvarları ise hafif olması için daha ince ve kerpiç olan konağın restorasyonu 445 bin 645 liraya mal oldu. Birinci kattaki odanın ikisinde de ahşap dolap bulunan konağın restorasyonu için harcanan paranın 391 bin 328 lirası Denizli Valliği, kalanı ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından karşılandı.
 
Restore edilip, kültür merkezine dönüştürülen tarihi konağa, Buldanlı olan, 1931- 1941 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı, sonradan iki dönem Sağlık Bakanlığı yapmış olan tıp doktoru merhum Behçet Uz'un adı verildi. Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi, dün (Perşembe) düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Denizli Valisi Hasan Karahan, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buldan Kaymakamı Fatih Akkaya, CHP'li Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Dr. Behçet Uz'un torunu Kurtul Kaptanoğlu ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı. Açılış saatinden önce Buldan'a gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buldan Belediyesi önünde karşılandı. Başkan Kocaoğlu, daha sonra beraberindekiler ve Buldan Belediye Başkanı mustafa Gülbay ile ilçede haftada bir kurulan pazarı gezip, vatandaşlarla selamlaştı, ardından da  Buldan El Sanatları Merkezi'ni (BELKÜM) ziyaret etti. Burada, açılışı yapılacak kültür merkezine ismi verilen Dr. Behçet Uz ile ilgili slayt gösterisi ile Uz'un İzmir Enternasyonel Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmanın yer aldığı video izlendi. Başkan Kocaoğlu ve bareberindekiler daha sonra açılışı yapılacak Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi'nin tarihi binasını gezip, burada açılan "Anılarla Behçet Uz" isimli fotoğraf sergisini gezdi. Kültür merkezine dönüştürülen tarihi konağın restorasyonu için karınca kararınca yardımda bulunduklarını belirten Başkan Kocaoğlu, kültür merkezine İzmir'in efsane belediye başkanlarından  Dr. Behçet Uz'un adının verilmesinden dolayı da ayrıca mutluluk duyduklarını söyledi.
 
 
Burada mahalleli  tarafından ikram edilen kahvelerin içilmesinden sonra Kaymakamlığa geçildi, Denizli Valisi Hasan Karahan da açılışa katıldı. Kaymakamlıkta gerçekleşen kısa bir sohbetin ardından Kocaoğlu başka bir programı nedeniyle ilçeden ayrıldı. Vali Karahan ve beraberindekiler Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi'ne geçip, kurdelesini keserek açılışını yaptı.Vali Karahan, Denizli'de diğer şehirlerdeki gibi çok sayıda tarihi bina bulunmadığını, bu nedenle mevcut tarihi yapıların iyi korunarak gelecek nesillere bırakılması gerektiğini belirtip, "Bunun için Valilik olarak elimizdeng elen çabayı gösteriyoruz. Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi'ne dönüştürülen bu bina da bunlardan biri" dedi. Buldan Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Gülbay da yaptığı konuşmada, "Buldan'ın yetiştirdiği çok önemli bir kişinin, İzmir Belediye Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı yapmış ve ülkeye çok büyük hizmetleri olan Dr. Behçet Uz'un isminin bu evde yaşayacak olması bizleri sevindirmektedir" diye konuştu. Özcan DURUSOY / BULDAN -DHA
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Buldan’da babasının kullandığı traktörden...
Buldan’a bağlı Doğanköy’de babasının kullandığı traktörden düşüp altında kalan 5 yaşındaki...

Haberi Oku