Gündem:
banner175
Kademeli normalleşme dönemi eski yasaklarla başlıyor
18 günlük tam kapanma sürecinin ardından daha fazla serbestlik beklentileri sonuç vermedi. İçişleri Bakanlığı kademeli normalleşmenin kriterlerini açıkladı. 17 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında uygulanacak kademeli normalleşme süreci, tam kapanma öncesindeki tabloyu yeniden hayata geçiriyor.

SOKAK KISITLAMASI SÜRECEK
Kademeli normalleşme döneminde hafta için 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Hafta sonları ise cumartesi ve pazar günleri sokak yasağı devam edecek.

65 YAŞ ÜZERİNE AŞI KRİTERİ
65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz aşısını yaptırmış olanlar için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. 18 yaş altı gençler ve çocuklar için ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması da getirilmedi. Ancak, hakkı olmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde toplu ulaşım araçlarıyla seyahate kısıtlama getirildi. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde özel araçla seyahate ancak zorunlu hallerde izin verilecek.

YEME-İÇME YERLERİ
Yeme içme sektöründe hizmet veren işletmeler, hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis hizmeti verebilecek.

Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parklar kademeli normalleşme döneminde yine kapalı olacak. 

Tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. işyerleri hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler.

Alışveriş merkezleri (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, hafta sonları kapalı olacak. Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında da izin verilmeyecek.

Pazaryerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, hafta sonları ise pazaryerleri kurulmayacak.

Online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere/adrese servis şeklinde çalışabilecekler.

Çay ocaklarının masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

KAMU KURUMLARINDAKİ MESAİ UYGULAMALARI
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai uygulamasının başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanacak, uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edilecek.

EĞİTİM/OKULLAR
Kreşler ve anaokullarının faaliyetlerine devam edebilecek, diğer okul ve sınıf seviyeleri için MEB’in açıklamasına uygun hareket edecek.

STK, SENDİKA, MESLEK KURULUŞLARI TOPLU ETKİNLİKLER
STK, sendika, meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklerine dair kısıtlamanın 1 Haziran’a kadar uzatıldı.

NİKAH VE DÜĞÜNLER
Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte halen uygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinlikler 1 Haziran’a kadar yapılamayacak.


KONAKLAMA TESİSLERİ
Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleşim sahası içerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek.

Konaklama tesislerinden yapılan ve ödemesi gerçekleştirilmiş rezervasyonu bulunan kişiler şehirlerarası seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacak.

ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİRLERARASI TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA KAPASİTE SINIRLANDIRILMASI
Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçları için uygulanmakta olan % 50 kapasite sınırlamasına devam edilecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler/çocuklarımızın şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına müsaade edilmeyecek.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku