banner175
Büyükşehir'den Tarihe Önemli Bir Katkı Daha
Denizli Büyükşehir Belediyesi, 17 Eylül 1176'da Denizli'nin Çivril ilçesinde Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan'ın zaferi ile sonuçlanan ve Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasını sağlayan Miryokefalon Savaşı'nın 844. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında “Çivril Tarihi ve Miryokefalon Zaferi” adlı eserin tanıtımın toplantısını gerçekleştirdi. Çamlık Mesireliği'nde düzenlenen programa Denizli Valisi Ali Fuat Atik, AK Parti Grup Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Türk Ocağı Denizli Şube Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok ile kitabın editör ve yazarı olan akademisyenler katıldı. Toplantı öncesi Zeki Akakça ve Nafiz Tok tarafından hazırlanan “Miryokefalon Savaşı’nın yapıldığı Çivril bölgesinde Türk izleri, savaş bölgesi, tarihi kalıntılar ve bugünkü görüntüler” adlı serginin açılışı yapıldı. Miryokefalon Zaferi’ni anlatan sinevizyon gösterisinin ardından ise Denizli Büyükşehir Belediyesinin kültür yayını olarak basımı yapılan “Çivril Tarihi ve Miryokefalon Zaferi” adlı kitap tanıtıldı.
Kadim kent Denizli
Prof. Dr. Tok, Denizli’nin Türk tarihi açısından kadim bir kent olduğunu belirterek, şehrin çok önemli tarihi olaylara ev sahipliği yaptığını açıkladı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin geçmişe yönelik çalışmalarının büyük önem arz ettiğini kaydeden Tok, konuşmasını şöyle sürdürdü: “4 yıldır yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde eserimizi ortaya çıkardık. Bu çalışmalarda bize destek olan Çivril Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğimize teşekkür ediyorum. Kitabın basımını gerçekleştiren Büyükşehir
Belediyemize ve Osman Zolan Başkanıma şükranlarımı iletmek istiyorum” dedi. Miryokefalon Zaferi’nin tarihsel geçmişini ve savaşın Çivril sınırları içerisinde gerçekleştirildiğini tespit ettiklerini anlatan Prof. Dr. Yusuf Kılıç ise “Bu tespitler ve bilgi birikiminden sonra arkadaşlarımla beraber sıra, bu durumu yazılı kaynak haline getirmek ve devlet büyüklerimiz ile ilgililere duyurmaya geldi. Şükür, Büyükşehir Belediyemizin büyük desteğiyle yaptığımız çalışmaları bir araya getirdik. Eserimiz ortaya çıktı. Önemli bir adım attık, elimizde bu savaşın bu topraklarda olduğuna dair sağlam delillerimiz var. Bunu hem Türk kamuoyuna hem de bilim alemine duyurmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Şanlı zafer: Miryokefalon
Çivril Belediye Başkanı Vural da, gururlu olduklarını belirterek, "İnşallah bu kitap geleceğimize ve geleceğimizin teminatı çocuklarımıza bir eser olarak kalır. Miryokefalon ruhunu yaşatmış oluruz. Kitabın hazırlanmasında katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a teşekkür ederim” dedi. AK Parti Denizli İl Başkanı Filiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Türk milletinin şanlı zafer ve tarihi geçmişine sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydetti. Filiz, “Miryokefalon Zaferi coğrafyamız için oldukça önemli. Bu eserin ortaya çıkmasında emeği geçen başta hocalarımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Zolan: "Bize düşen bu emanete sahip çıkmaktır"
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli'nin değerleri ile ilgili tüm eserleri kültür yayını olarak ücretsiz bir şekilde basıp vatandaşlarla buluşturduklarını anlattı. Bugüne kadar 171 eseri kültür yayını olarak kazandırdıklarını belirten Başkan Zolan, "Bugün 17 Eylül, Miryokefalon Zaferi'nin 844. yıldönümünde bu özel eseri sizlerle buluşturuyoruz. Miryokefalon çok büyük bir zaferdir. Bu zafer Anadolu'da kaldığımızı perçinlemiş ve mühürlemiştir. Bize düşen bu emanete sahip çıkmaktır" dedi. Denizli'de haçlı seferi zihniyetinin 1176'nın öncesinde 1148 Kazıkbeli Savaşı'nda da yaşandığını anlatan Başkan Zolan, "Ecdadımız yine o haçlı seferini darmadağın etmiştir. Bugüne kadar ülkemize yönelik bir çok saldırılar olmuştur. Yedi düvelin saldırdığı Kurtuluş Savaşı'nda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüz önderliğinde yine zafere ulaşılmıştır. Bugün yine ülkemiz üzerine saldırılar, hakkını elden alma gayretleri vardır, ancak bunlar beyhudedir" diye konuştu.
"Savaşın yaşandığı yer Denizli'nin Çivril ilçesidir"
Eserin gelecek nesillere ulaşacağına dikkati çeken Başkan Zolan, "Tarih yazılmıştır ve bu zafer kazanılmıştır. Kazanılan yer de bellidir ve akademisyenlerimiz bir çok dayanaklarla bunu ortaya koymuştur. Savaşın yaşandığı yer Denizli'nin Çivril ilçesidir. Tarihi olduğu gibi kabul etmek, tarihe saygı göstermek gerekir. Ecdadımızın hatırasına sahip çıkmak anlamında araştırmaların yapılaması noktasında destek olduk. Hocalarımız gayret verdiler ve bu yayın ortaya çıktı. Gerçekten her kelimesi çok çok özel bir yayındır. Ben tekrar hocalarımıza, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Bu değeri gelecek nesillere aktaracaklarına vurgu yapan Başkan Zolan, şunları söyledi: "Bu bize mirastır, bir emanettir. Bu bilinçle hareket edeceğiz, Allah'ım bizleri utandırmasın ama tekrar söylüyorum tarih yazılmıştır zafer kazanılmıştır. Yeri de hocalarımız tarafından net bir şekilde Çivril olduğu ortaya çıkartılmıştır. Bunu olduğu gibi kabul etmek gerekir, yakışanı da, güzel olanı da budur."
Özkan: "Kitap bilimsel bir gerçeklikle hazırlanmıştır"
AK Parti Grup Başkan Vekili Özkan, "Miryokefalon Zaferi kutlu olsun, şehitlerimizin ruhu şad olsun. Bu topraklar için mücadele veren şanlı ecdadımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Zaferin 844. yıldönümünde savaşın nerede olduğu tartışılsa da üzerinde mutlak mutabakata vardığımız bir husus var. Miryokefalon aynen Malazgirt Savaşı, İstanbul'un Fethi, Kurtuluş Mücadelesi, Mohaç ve Mercidabuk gibi tarihin, coğrafyanın ve dünyanın sosyo kimlik yapısını değişmesine vesile olan önemli kilometre taşlarından birisidir. Bundan şüphe yok" dedi. Tarihi zaferin anlamı üzerine odaklanılması gerektiğini ifade eden Özkan, "Bilimsel verilere uygun bir şekilde savaşın yerinin tespit edilmesi üzerimize düşen vazifedir. İşte bugün Büyükşehir Belediye Başkanımızın gayretleri, akademisyenlerimizin alın terleri ile ortaya çıkan Miryokefalon Zaferi kitabı, bilim dünyasına sunulan muhteşem bir eserdir. Bu eser herkesin üzerinde mutabakata varacağı bilimsel bir gerçeklikle hazırlanmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Atik: " Anadolu'nun Türk yurdu olduğu tescillendi"
Vali Ali Fuat Atik, bilimsel değeri olan, akademisyenlerin yoğun çalışması ile ortaya çıkan harika bir eser ortaya konduğunu belirterek, "Bu kitabın ortaya koyulması şehrimiz açısından çok önemlidir. Bu kitabı paylaştığımız zaman Miryokefalon Savaşı ülkemizde yaşayan herkes tarafından daha iyi anlaşılacaktır diye umut ediyorum. Bu sayede biz Türkiye olarak, devletimiz olarak neden bütün terör örgütlerinin ülkemize musallat edildiğini daha iyi anlayacağız. Biz bu topraklardan 1176 yılında koparılmaya, sökülmeye, atılmaya çalışıldık ama ecdadımız, atalarımız buna çok sert bir şekilde karşılık vererek Anadolu'nun Türk yurdu olduğunu, bu topraklardan çıkarılıp atılamayacağını tescilledi. Bugün, 7 düvelin neden bir araya geldiğini ve
Türkiye Cumhuriyetini hasım ilan ettiğini daha iyi anlıyoruz" dedi. Vali Atik, akademisyenlere ve kitabın basılmasına destek veren Başkan Zolan'a teşekkür etti. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından “Çivril Tarihi ve Miryokefalon Zaferi” adlı eserin yazarları Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Prof. Dr. Turgut Tok, Prof. Dr. Mithat Aydın, Prof. Dr. Hasan Kara, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Balık, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Başol, Öğr. Gör. Elvan Eser ve araştırmacı Münir Sayhan’a plaket takdim edildi.

 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Büyükşehir damızlık koç ve teke dağıtımı...
Denizli Büyükşehir Belediyesinin küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin sürülerinde kalite ve verimin...

Haberi Oku