Sağlık:
banner175
Diş taşı temizliği önemli
Ağız hijyenini sağlamadaki yetersizlik sonucu dişlerin ve diş etlerinin üzerinde biriken bakteriyel plak tabakasının mikroorganizma içermesi açısından, diş ve diş eti sağlığı için son derece zararlı bir oluşum olduğunu açıklayan Dt. Ali Burak Ayrancı; “Bakteriler, gıda ve doku artıklarından meydana gelen bu yumuşak tabaka tükürükteki minerallerin çökelmesiyle diş taşı (tartar) dediğimiz yapılara dönüşür. Diş taşları hem fiziksel olarak daha çok bakteri plağı biriktirecek pürüzlü bir ortam oluşturmaları, hem de bakteri yoğunluğunu arttırmaları sebebiyle ağızda oluşmasını asla istemediğimiz yapılardır. Bakterilerin dişle diş etinin birleşim sınırındaki diş etinde başlattıkları iltihap (gingivitis), kendisini diş etinde kanama, kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve kötü ağız kokusu ile belli eder ve vaktinde tedavi edilmezse ilerleyerek diş eti ve diş çevresindeki kemiğin kaybına, apse oluşumlarına, dişlerde sallanmaya (periodontitis) sebep olur ve nihayetinde dişlerin kaybedilmesiyle sonuçlanır. Bu noktada anlaşılması gereken en önemli husus, bir ağzın sağlıklı kabul edilebilmesi için çürüksüz ve bütünlüğü bozulmamış dişlerin yanı sıra sağlıklı diş etlerine de sahip olması gerektiğidir. Dişlerinizde çürük olmasa ve sağlam olsalar bile, diş eti hastalığının dişi ağızda tutan dokuları eritmesi vasıtasıyla da dişlerinizi kaybedebileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. İşte durumun bu raddeye gelmemesi için diş eti iltihabının ortadan kaldırılması gerekmektedir” dedi.
 
Diş eti iltihabına zemin hazırlayan diş taşlarının temizlenmesinin elzem bir tıbbi gereklilik olduğunun altını çizen Dt. Ali Burak Ayrancı hastaların diş taşı temizliğine önyargıyla yaklaştıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Hastalarımızın bir kısmı yanlış bilgi ve inanışlarla diş taşı temizliğinin gerekliliğini sorgulamakta ve başka metotlar önerilmesini istemektedir. (Gargara, antibiyotik vb). Ancak hastalığa sebep olan etkeni (bakteri plağı ve diş taşı) ortadan kaldırmadıkça hiçbir kimyasal madde bu iltihabı tamamen iyileştiremez. Hasta düzenli oral hijyen uygulamalarıyla (diş fırçalama, dişlerin ara yüzlerinin temizlenmesi) plağı, diş hekimi ise klinikte diş taşlarını uzaklaştırmalıdır. Diş taşını hekim tarafından uygulanan mekanik temizlik haricinde ağızdan uzaklaştırabilen herhangi bir kimyasal madde veya yöntem günümüz tıbbında mevcut değildir ve aksini iddia etmek bilimsellikten uzaklaşmak olacaktır” dedi.
 
Son olarak tedavi kısmına da değinen Uz. Dt. Ali Burak Ayrancı; “Temel diş eti tedavisi diş taşı temizliği (detertraj) ve diş eti altındaki daha inatçı diş taşı ve iltihabi dokuların uzaklaştırılması (küretajşeklinde hekim tarafından özel aletler kullanarak uygulanmaktadır. Titreşimle çalışan (ultrasonik) cihazlar ve el aletleri kullanılarak diş taşları ağızdan uzaklaştırılmaktadır. Daha ileri tedavi gerektiren vakalarda diş etlerinin ameliyatla açılarak temizlenmesi gerekebilmektedir” dedi.  
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku