Sağlık:
banner175
Kadınların böbreği daha çok risk altında
Bir salgın gibi tüm dünyayı etkileyen kronik böbrek yetmezliğine dikkat çekmek amacıyla her yol Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek gününde kadınlara uyarı geldi.
PAÜ Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belda Dursun böbrek günü ile ilgili açıklamalarda bulundu; Kronik böbrek hastalığı dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorundur, erken farkedilip tedavi edilmediği zaman ağır böbrek yetmezliği ve ölüm ile sonuçlanabilir. Dünya genelinde kronik böbrek hastalığının görülme oranı %10-12 civarında olup, kadınlarda bu oran %14’e kadar çıkabilmektedir. Ülkemizde Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan ülke çapındaki bir tarama çalışmasında da kadınlarda kronik böbrek sıklığı erkeklerden daha yüksek oranda tespit edilmiştir ve altta yatan nedenler olarak kadınlarda artan sigara içimi, artan obezite, diyabet ve hipertansiyon öne sürülmektedir. Kadınlarda ayrıca idrar yolları enfeksiyonları ve bazı nefrit türleri erkeklerden daha sık görülmektedir. Kadınlarda gebelik döneminde böbrekten protein kaybı, hipertansiyon, nefrit ile birlikte olan böbrek sorunları ortaya çıkabilmektedir, bu açıdan da çok dikkatli olmak gerekir. Genel popülasyon açısından değerlendirme yapıldığında kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenleri şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve ürolojik (idrar yollarında taş veya tıkanıklık) problemlerdir. Kontrolsüz şeker hastalığı, kontrolsüz hipertansiyon, kalp hastalığı, şişmanlık, ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, sigara ve sık ağrı kesici ilaç kullanımı kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek riskli hale getirmektedir. Kronik böbrek hastalığı çoğu kez belirti vermeden sinsi bir şekilde son döneme yani diyaliz aşamasına ilerlemektedir. Bu nedenle riskli kişiler başta olmak üzere herkesin düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir. Erken teşhis ve tedavi edilemeyen kronik böbrek hastalığı son dönem böbrek yetmezliğine ilerlemekte, bu aşamada diyaliz ve böbrek nakli tedavileri gündeme gelmektedir. Kronik böbrek yetmezliği olan kadınlarda genel olarak doğurganlık şansı azalmakta ve gebe kalanlarda ise sıklıkla gebelik süresince sorunlar ortaya çıkmaktadır.  
 
Prof. Dr. Dursun, böbrek sağlığı açısından böbrekleri susuz bırakmamak ve yeterli su alımına özen göstermek, sağlıklı nesiller için kadın sağlığına ve böbrek sağlığına önem verilmesi gerektiğini belirterek dünya böbrek ve dünya kadınlar gününü kutladı.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku