Yaşam:
banner175
Tepeden inme bir cahil mi, hakkıyla gelmiş bir dahi mi: Yedi Sekiz Hasan Paşa
TARİH KİTAPLARINDAKİ HASAN PAŞA
 
Yukarıdaki ifade Ekşi Sözlük’ten alındı. Çünkü Yedi Sekiz Hasan Paşa; bazı tarih kitaplarında da yazdığı gibi, askerde er iken Kafkas savaşlarında gösterdiği başarı nedeniyle  birden rütbesi yükseltilen, cahil ve mevkisini hak etmeyen biri olarak tanıtılıyor. Bu başarı sebebiyle paşa yapılıp İstanbul Beşiktaş’ın sorumluluğu kendisine verilen Yedi Sekiz Hasan Paşa’nı, Çırağan Sarayı baskını sırasında, din bilgisi tartışılan gazeteci Ali Suavi’yi döverek öldürdüğü için de Mabeyin Müşairliği (mareşallik) rütbesine yükseltildiği söylenir.
 
İSMİNİN YEDİ SEKİZ OLMASININ SEBEBİ
 
Hasan Paşa o kadar cahilmiş ki, imza atmayı bilmediğinden yukarıdaki gibi arapça 7 ve 8 rakamlarını yan yana yazarak uydurma bir imzası olmasından dolayı bu ismi almış.
 
AMA GERÇEK ÖYLE DEĞİL TABİİ Kİ
 
Şimdi sizi; Arşivci ve Tarih Uzmanı Muzaffer Çetin’in Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın yayın organı Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi’nde yayımlanan detaylı araştırmasıyla  gerçek Hasan Paşa ile tanıştıralım.
 
YEDİ SEKİZ HASAN PAŞA TAVAS NİKFERLİ
 
Tavas Nikfer doğumlu. Ki, dergideki araştırmada Nikfer’de onu tanıyan insanlarla yapılmış röportajlara da yer veriliyor. Yukarıdaki levha da Nikfer’deki bir sokaktan...
 
ERLİKTEN PAŞALIĞA YÜKSELMEDİ, OKULUNU OKUDU
 
13-14 yaşlarındayken, Yeniçeri Ocağı’na katılmak üzere İstanbula giden Hasan Paaşa, askeri okullar için öğrenci seçen heyet tarafından beğenilerek okula alınıyor.
 
İMZASI ASLINDA ÖYLE DEĞİL
 
İddia edildiği gibi Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın imzası 7 ve 8 harflerinden oluşmuyor; Osmanlı arşivlerindeki belgelerde imzası yukarıdaki gibi...
 
O DENİZLİLİ BİR MAREŞAL
 
Kafkas harbinde gösterdiği üstün başarılarından sonra 1875 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Mirliva (Paşa) rütbesine ulaştı. Mabeyn Müşavirliği (Mareşallik)  rütbesine ise II’nci Abdülhamit döneminde layık görüldü.
 
İSTANBUL’DAKİ BU TARİHİ FIRIN İSE...
 
Onun uzun yıllar görev yaptığı Beşiktaş’ta bulunuyor ve Denizlili o mareşalin ismini halen taşıyor.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
HK 7 yıl önce

93 harbi 1877-1878 yillarinda cerayan ediyor. iki sene öncesinden nasil paşaliğa terfi etmiş olabilir ki? kafkasya ayri muamma zaten.

Misafir Avatar
İbrahim Afatoğlu 7 yıl önce

bu yazı ilgili dergide başka bir amacın meşrulaştırılması için yazılmıştır. yedi- sekiz hasan paşa denizlili ve nikferli değildir. bu yazıya karşı 11 sayfa bir makale yazdığım halde aynı dergi bu yazıyı yayınlamamıştır. hatta ilgilenmemiştir bile. kamuoyunun bu yazıyı dikkate almamasını rica ediyorum. i̇brahim afatoğlu nikfer eski belediye başkanı

Misafir Avatar
Mustafa Aktaş 6 yıl önce

bu hikayeyi nasılda uydurmuşsunuz? 7-8 hasan paşa denizli'li değil çorum'ludur. memleketi çorumda yaptırdığı bir saat kulesi vardır.

Misafir Avatar
mamudo 3 yıl önce

adam çorumlu be kardeşim ne denizlilisi :) iyi sallamışsınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİLİLER YENİ YILA PUBLİN’DE GİRDİ
Yeni yıldan önce görkemli bir kokteylle açılışını yapan Publin Restoran, muhteşem bir yılbaşı eğlencesine...

Haberi Oku