Bozkurt:
banner175
İklim değişikliği ters laleyi vurdu
Bozkurt'a bağlı Hayrettin Mahallesi'ne 140 yıl önce Bulgaristan'dan getirilerek üretimi sürdürülen Ters Lale, iklim değişikliğine yenildi. Hayrettin Mahallesi'nde 6 yıl önce üretimini artırmak, dünya pazarlarına kesme çiçek olarak göndermek hedefiyle başlatılan çalışmalar da sonuçsuz kaldı.
 
Deha 20 Gazetesi’nden Şengül Boz’un özel olarak derlediği habere göre; Kerbela Çiçeği ya da Ağlayan Gelin olarak da bilinen Ters Lale'nin üretimini artırmak için 2012 yılında 50 bin lale soğanı toprakla buluştu, tanıtımı için festival bile yapıldı. Ancak, iklim değişikliği ve tanıtım eksikliği yüzünden beklenen olmadı. Son yıllarda havaların sıcak ve kurak gitmesi, lalelerin daha erken açmasına ve açma sürelerinin kısalmasına neden oldu. İklim değişikliği yüzünden nisan ayından hazirana kadar açan Ters Laleler, mart ayında açmaya başladı.
 
Hayrettin Mahallesi Muhtarı Haşan Öztürk,“Şimdi mart ayında açmaya başlıyor ve 15 günde soluyor. Açma süresi kısaldı. İklim değişikliği laleleri etkiledi. Tabi tek nedeni bu değil. Mahallemizin yaş ortalaması 70’in üzerinde. Ekimi,bakımı, kesilip, pazarlanması ile ilgilenecek genç nüfus yok. Şimdi yalnızca evlerin bahçesinde süs olarak yetiştiriliyor. Artık festival de düzenlenmiyor” dedi.  Kapak Fotoğrafı: Erkan Çapraz
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, dezenfektan...
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, koronavirüs ile mücadelede önemli bir yer tutan dezenfektan üretimi...

Haberi Oku